Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Alkalmazkodás: tudással

  

 

 

Klímaváltozás

 

És

Mezőgazdaság

 

 

 

 

 

 Az idei váratlan mennyiségű-intenzitású csapadék, ami hozzájárult az   

árvízi károk súlyosbodásához, a növényzet szerepére irányítja a figyelmet.

·  Egyrészt ismert a felázott talaj megindulása: sárlavina formájában, a tarvágás következtében.

·  Azonban idén megtapasztalhattuk, hogy az erdő és park /pl. Margitszi-get/ egészséges fái is kidőlhetnek a talaj átázása következményeként.

 

 

 

  A csapadék eloszlása és jég-, illetve monszuneső jellege gyors

  megoldást kíván, egyben a megoldás mikéntjére is utal:

 

 

 

  Alkalmazkodás:

 

 

1.                      A település területén összegyűlik a víz, a lakhatást is veszélyeztetve. Ugyanakkor a mezőgazdaság terméshozama öntözéssel növelhető: a rég esedékes öntözőcsatorna rendszer megépítése időszerűnek tűnik.

 

·                           Az öntözés módja a technika fejlődése révén – immáron a napenergia helyi hasznosításával: /K+F/ - energiatakarékosan oldható meg, mivel az öntözésre a napsütéses órák számának és a hőmérséklet emelkedésével arányosan van szükség.

·                           Az aszályos idők másik nagy feladata lehet a jövőben, amit napjainkban más országok erdőtüzei jeleznek: az öngyulladás megelőzése. Ezt a megelőzést és a gyors oltás lehetőségét biztosíthatja a megfelelő sűrűségű csatorna-hálózat, mint tüzivíz forrás.

·                           Az öntözőcsatorna-hálózat élővíz minősége a biodiverzitás részleges helyreállításával: a halgazdálkodás régi-új „bio” minőségű élelmet nyújthat újra, a valamikor lecsapolt vizes területeket pótolva.

 

 

 

Proaktivitás:

 

 

2.                      A jégeső a házakban és a kertészetekben, szántóföldeken, gyümölcsösökben súlyos károkat okoz.

 

A Nemzeti Alkalmazkodási Stratégia azonban ezen túlmenően, az egyre szélsőségesebb időjárási események enyhítésére is vállalkozhat a megelőzés eszközével: A Kárpát-medence egykor volt vizes területei és ligetesei szimulálásával, a nagyobb légmozgások befolyásolását is célul tűzheti ki:

 

A mezővédő erdősávok a termőtalaj felső rétegének elhordását megakadályozandó terelték a szelet.

 

         A klímaváltozás azonban az általuk létrehozott mikroklíma-hatásra irányítja a figyelmet:

·         milyen sűrű rácsozat képes az eredeti növényzet sűrűségét szimulálni,

·         a terület fölött átvonuló felhők csapadékát enyhíteni,

·         azaz a tojás nagyságú jeget és a monszuneső lezúdulását befolyásolni.

 

Az egyszerű mezővédő erdősáv légáramlás befolyásoló hatása rácsozat kialakítása által, bizonyára módosul, szinergikusan.

 

 

 

 

Forrás:

 

 

Ennek kutatására: a legkisebb szükséges és a legnagyobb elégséges terület meghatározására, ami már mérhető változást idéz elő, az EU klímastratégiája kiemelkedő volumenű forrást biztosít.

 

 

 

 

Gazdasági előny:

 

                                    Közvetlen:

 

Ez a kutatás, jellegénél fogva, nagyszabású projekt lehetőségét is magában hordja:

·                           A vidéki, szakképzetlen emberek sokasága számára (a recesszió utóhatása idején) a földmunka és a faültetés munkalehetőség.

·                           Az erdősávok cserje és facsemete igényét kielégítő kertészetek/faiskolás részére kereslet.

 

                            Közvetett:

          

A két /csatorna és erdősáv/ rács-rendszer megvalósítása révén gazdasági eredményként várható még:

 

 

1.     Csökken a mezőgazdasági és település kártérítés-igény, ami részben az állami költségvetést és az önkormányzatokat terheli.

2.     A mezőgazdaság vesztesége /aszály és jégkár/ csökken, ami a hazai élelmiszer kínálat szinten maradását jelentheti.

/A betakarítás és a fogyasztás közötti idő lerövidítése révén valóban érett, azaz valódi tápértékkel rendelkező élelmiszert is, a  későbbiekben./

·                                 Az érettségi fok emelkedése által csökkenhet az egészségpénztári kifizetések volumene.

·                                 További csökkenést a „bio” termesztés érhet el. Ehhez, az átporzások megakadályozásához is eszköz az erdősáv.

3.     A termőtalaj megtartása a talaj nedvességtartalmának szinten tartásával (csatorna-hálózat), valamint a szárító szél elterelésével (erdősáv), jobb minőségű, több termés érhető el ugyanazon a területen.

 

/A növényi hulladékok visszagyűjtése: éttermek, közétkeztetés; komposztálása, a kommunális szennyvíz kezelése-hasznosítása további talajjavító lehetőségek, ahogy záportározók vize települések szürkevíz-igényét képes kielégíteni./

 

Azaz, az erdősáv által elfoglalt terület visszahat az adott terület termésátlagára, növelve azt.

 

 

 

 

Megvalósítás/Távlatok:

 

 

 

A kutatás-projekt kutatás jellege a mezővédő erdősáv rács-szerkezet kialakítására, a szükséges és elégséges terület-méret meghatározására/kikisérletezésére vonatkozik:

·              A klímaváltozás szélsőséges időjárási anomáliái által okozott kár egyre nő – pl. napjaink erdőtüzei által is -, ami a K+F+I források koncentrált felhasználását sürgetik, ezért célszerű konzorcium felállítása.

·              A mielőbbi eredmények eléréséhez segítséget jelenthet az ESA /Európai Űrkutatási Hivatal/ földmegfigyelési (pl. meteorológiai és hőtérkép) adatszolgálata.

·              Az EU-s kutatási pályázatok 10 EU tagállam együttműködését írják elő, ami egyben a módszer elterjedését is biztosítja.  /A kutatás/projekt révén jelentős EU-s források injektálhatók a gazdaságba, ezért megfontolandó, a mágnesvasút-koncepció megvalósításában érintett országok preferálása./

·              Tekintve, hogy a kutatás/projekt célja a klímaváltozás befolyásolása, a módszer/telepítés nagyságrendjében el kell érnie azt a küszöböt, ami a helyi hatások enyhítésén túl, lényeges mérséklést eredményez. Ezek a területek lehetnek például az esetleges klímamenekültek

1.        lehetséges célállomásai, mint a felmelegedő Szibéria

2.        jelenlegi életterük, mint a terjeszkedő Szahara környéke

3.        illetve olyan, vízzel rendelkező területek, amelyek lakosság növekedésre  

                   és megművelésre /technika/ várnak, mint pl. India északi része a

                   Himalája lábánál

4.        fejlődő országok, pl. Kína.

 

 

 

Bár Kína nem kötelezte el magát a CO2 kibocsátás csökkentése mellett, azonban a mezővédő erdősáv rács-szerkezet (esetleg a csatorna-hálózattal egyidejű) kialakítása révén nyerhető több és jobb minőségű élelmiszer hozzásegíti, hogy mégis aktívan részt vegyen közvetlen érdeke: lakosságának élelmiszer-ellátása által, területe revitalizálásában.

 

Azaz a klímaváltozás lassításában.

 

 

 

 

 

 

Kiss Enikő

2010-08-04  

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.