Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Talpunk alatt

 

 

 Geológia

 

Lehetőségek

A világ tengerei és óceánjai
  •         a lehalászás és
  •        az elszennyezettség állapotában  Magyarország számára kézenfekvő gazdasági irányt mutatnak, amit a vésztői (Békés megye) kaviár-üzem példáz.

         I.          

Magyarország földrajzi adottságai felkínálják annak az űrnek betöltését, amit a 

  •    környezetszennyezés és a
  •     rablógazdálkodás

hozott létre,

s amit a klíma-változás és túlnépesedés hangsúlyoz:

  •    víz alapú élelmiszer előállítás.

Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete

 /az államadóság mielőbbi csökkentésének szükségessége/

szelektálja a leendő piacot:

  •      korlátozott mennyiség
  •     kiemelkedő minőség.

       II.                                                                                

 A geológiai lehetőségek széleskörű felhasználása azt a komplex szemléletet példázza,

  ami a természetben gazdálkodó ember sajátja volt, adott földterület keretein belül.

1.     Magyarország, mint belső területeken fekvő ország, a klíma-változás által a tengerszint emelkedésével fenyegetett területek felől, un. belső klíma-menekültek (telepesek) megjelenésére számíthat.

A francia és olasz (és német) törekvés a belső határok részleges működtetésére, valamint a lett és litván bűnözés finnországi megjelenése, ami a finneket szintén a határok visszaállítására ösztönzi, megfelelő pillanatnak látszik a hazai területek védelmére felállítható letelepedési és/vagy földvásárlási moratóriumok bevezetésének kezdeményezésére.

2.     Ez a szemlélet az Európai Táj Egyezmény szellemével azonos:

az adott terület értékeinek megtartásáért az ott élő-lakó emberek a felelősek.

Ennek alapján, puha módszerrel védhetővé válik a föld tulajdonjoga, ahogy a franciák és a németek is a termőföldhöz az ott lakást-gazdálkodást kötik.

Az Eu-s jogszabályok rugalmas alkalmazása, azaz a felpuhítása a saját ország-érdek érvényesítése céljából, követendő példa; mint az is, hogy változatásuk kezdeményezése a változásokra való reagálás, megfelelően méltányolható indokokkal.

3.     Az adott terület mind értékesebbé válik

  •         a természetes környezet karbantartásával,
  •        a biodiverzitás,
  •         a védett fajok megtartása, visszatelepítése révén.

ahogy a városokban, illetve a településeken a korszerű életkörülményeket biztosító beépítések is emelik a környék ingatlanainak értékét.

4.     A terület értékét a gazdasági változások ugyanígy emelhetik, azáltal, hogy az egyre szűkösebb javakból

  •         az adott területen-alatt található erőforrást
  •         relatív gazdaságos technológiával
  •         relatív magas áron eladható

árut hoznak létre.

 

 

5.     Az államadósság csökkentése, mint cél, az erőforrások

a)       komplex felhasználásának

b)       szinergikus eredményét fogalmazza meg,

ahogy Magyarország  különleges geológiai adottságának, a hő- és gyógyforrások esetében is.

 

         III.                                                                             

 A hőforrások vizének hasznosítása, a komplexitás csökkenésével megegyezően, azaz

változó módon, több hasznot realizálhat, mint egyszerű energia-forrás, hő hasznosítás:

  •         a hő hasznosítása a hőszivattyú,
  •         a hő és a sóoldat egyidejű hasznosítása a gyógyfürdő,
  •         a sóoldat hasznosítása a fürdősó/ fürdőostya,
  •         a biológiai oltásos, mezokozmosz típusú víztisztítás:

            talán a kék-zöld AFA alga-tenyészet alapja lehet 

  •  belsőleg is használatos kapszula formában az alga;
  •  ismert testpakolás, mint kozmetikai-egészségügyi természetes módszer (cellulitisz ellen, sejtregeneráló pl),
  •  sushi-hoz a vörös algát használják,
  •        a bio minőségű haltenyésztéshez táplálék az alga;
  •         vízkultúrás növénytermesztés a vizet hasznosíthatja,
  •         felszíni sekélyes vízterületek a biodiverzitás kirándulóhelyeiként az öko és az iskolai turizmus célállomása lehet.

A geológiai lehetőségek széleskörű felhasználása a hőforrások esetében a

multifunkcionális hasznosítást jelenti, a folyamatban az élő környezet, mint árfelhajtó

tényező, karbantartásával.

 Ez a különleges, nehezen létrehozható érték határozza meg, illetve határolja be a K+F+I

mozgásterét.

Ugyanakkor nyitja fel a kreativitás, az innováció eddig feltáratlan lehetőségeit is.

1)      

A ’Gyógyító Magyarország’ ország-image szellemében:

  •         a fentiek a spa turizmus és a wellness szolgáltatásaihoz járulnak hozzá, a gyógyfürdő-szolgáltatás mellett az alga hasznosításával is, bio élelmiszer(növény és hal, rák stb ) előállításának lehetőségével,
  •         mind a külföldi, mind belföldi turizmus kínálatának emelésével, extra bevételt realizálva.

2)      

A lakosság egészségét tekintve:

A bio minőségű ételek az egészség karbantartásának eszközei, s a jó minőségű hal  /rák,

kagyló, stb./fogyasztása kívánatos a lakosság

  •         általános egészségi állapotának és
  •         szokásainak megváltoztatásához.

3)      

Munkahely teremtés: 

Az iskolai étkeztetés, mint a tanulást segítő szolgáltatás, az alga, hal, rák, kagyló

alapanyag rendszeres felhasználásával, biztos piacot  jelenthet a helyi jellegű gazdasági

tevékenységnek.

A hal, rák, kagyló, alga –feldolgozás csekély szakértelmet követelő munkalehetőséggé

válhat. 

4)      

Energia-gazdálkodás egy eleme, szemléletformáló kezdeményezése lehet a hőszivattyú

megjelenése, alkalmazási területeinek gyakorlati bemutatása.

 

         IV.      

 A klíma-gazdaság részeként értelmezve a vízhasznosítást:

 

  •         a japán vízkultúrás fejlesztések tovább gondolásával:különleges gyógy/fűszer/növények, ehető (gyógy)virágok termesztésének céljával,
  •         élelmiszer növények mag, magonc, illetve palánta-előállítása,
  •         a felhasználás, feldolgozás, hulladék részek újra feldolgozásával /fiziológiás oldat akár/
  •         különleges körülményekre készülve /tanulatlan munkaerő alkalmazása/, automatizálással, aminek franchise-ja, illetve  know-how-ja válik később világpiaci áruvá.

Kelet-Afrika és Kína hőforrásai multifunkcionális hasznosítást kívánnak.  

Az egyes államok fizetőképességét növeli a Zöld Klíma Alap, illetve Afrika és az arab

térség esetében az ENSZ egyéb alapjai is, valamint a biztonsági budget.

          V.                                                                             

  A vésztői kaviár extra minősége a víz minőségének másik felhasználását is kínálja: az

egyedi só összetételű víz különleges minőségű tengeri hal, homár, fésűs kagyló, stb,

előállítását is lehetővé teszi.

 Erre a kérdésre a célirányos K+F+I adhatja meg a választ.

  •         Amennyiben ezt a választ Egyetem adja, a létrejövő haszonból is folyamatosan kellene részesülnie: ZRT tagként.
  •         Szakmai gyakorlatként szolgáltathatja a folyamatos minőségbiztosítást is, akár.

 

Azonban az itthon kifejlesztett technológia hazai alkalmazásának elsődleges célja az extra minőség révén realizálható extra bevétel lehet.

         VI.                                                                             

 A ’víz visszasajtolása a felszín alá’ helyett a felszíni felületek átgondolt kiterjesztése

számos további előnnyel járhat a megművelés alá vett földek és erdők szempontjából,

úgy, mint tüzivíz, vagy csatorna a szállításhoz.

 

E vízfelületek a klíma-változás lassításának eszközeivé is válhatnak, kiterjedésüktől

függően. https://eleven.eoldal.hu/cikkek/nyitooldal/alkalmazkodas--tudassal.-klimavaltozas.html

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.